Kešu natural super premium ww240 5000 g
Kód: 6676Podrobný popis
Čo obsahujú
Kešu orechy sú vlastne skutočnou superpotravinou. Vďaka živinám, ktoré obsahujú, dodajú vášmu telu dôležité vitamíny, bielkoviny, vlákninu a minerály a dokonca môžu prispieť k vašej pohode a dobrej nálade.
Výskyt
Strom kešu rastie v tropických oblastiach s ročným úhrnom zrážok od 400 do 4 000 mm a rastie od hladiny mora do nadmorskej výšky 1 000 m. Kešu sa pestuje predovšetkým v Indii, Vietname, na Pobreží Slonoviny, Guinei-Bissau, Tanzánii, Benine, Brazílii a ďalších krajinách východnej a západnej strednej Afriky a juhovýchodnej Ázie. Výsadby boli založené aj v Južnej Afrike a Austrálii.
Kešu stromy sú vždyzelené a môžu rýchlo rásť až do výšky 20 m, ale zvyčajne dosahujú výšku 8-12 m.
Koľko kešu sa vlastne vyprodukuje?
Svetová produkcia kešu sa v súčasnosti pohybuje medzi 720 000 a 790 000 metrickými tonami ročne. India s ročnou produkciou 170 000 – 195 000 MT je na prvom mieste, za ňou nasledujú Pobrežie Slonoviny, Vietnam a Tanzánia s priemerom 149 000; 82 000 a 53 000 MT.
Vývoj
Kvitnutie prebieha od decembra do apríla na severnej pologuli a od júna do decembra na južnej pologuli, s vyššou koncentráciou od septembra do novembra. Kešu má skrížené oplodnenie.
Asi týždeň po oplodnení sa objaví zelený orech s drobným jabĺčkom (falošné ovocie). Orech rýchlo rastie, až dosiahne takmer 80 % svojej konečnej veľkosti. Ovocie začína rásť, stáva sa širším a má tvar jablka, keď orech dosiahne svoju plnú veľkosť. Jablko má tenkú zelenú šupku a dozrievaním sa farba mení na červenú alebo žltú a stáva sa voňavou.
Medzitým škrupina orecha stvrdne a zmení sa na sivú farbu a jadro rastie v orechu. Orech a jablko padajú na zem, keď sú úplne zrelé. Doba zrelosti plodov sa pohybuje od 2 do 3 mesiacov v závislosti od odrody, zdravotného stavu stromu a klimatických podmienok počas rastu ovocia.
Použitie
Strom kešu produkuje mäkké, lesklé a šťavnaté ovocie, známe ako kešu jablko, ktoré má na spodku jednosemenný orech pokrytý tvrdou sivou škrupinou. Tento orech je najcennejším produktom a bežne sa konzumuje ako občerstvenie alebo sa používa v cukrárstve a varení.
Kešu jablková šťava sa používa hlavne na výrobu nápojov, prírodných aj fermentovaných. Ďalej sa z dužiny ovocia môže vyrábať želé, sirup, kandizované ovocie a zaváraniny. Kešu jablková šťava je bohatá na vitamín C, antioxidanty, minerály a cukry.
Kvapalina uzavretá v škrupine orecha sa bežne používa na priemyselné účely. Kvapalina je nokuózna, obsahuje kardol a kyselinu anakardiovú a má polymerizačné vlastnosti a vlastnosti znižujúce trenie. Okrem iného sa používa v mnohých priemyselných procesoch pri vývoji mazív, lakov, cementov, liečiv, antioxidantov a fungicídov.
Kedy prebieha zber?
Zber prebieha počas suchého počasia a orechy sa zbierajú až vtedy, keď sú jablká úplne zrelé. Tri až štyri kvitnutia a rodenie v horizonte 3-4 mesiacov si vyžadujú viacnásobný zber. Orech zostáva pevne spojený s jablkom, a preto väčšinu úrody tvoria kešu jablká.
Krajina pôvodu: Vietnam, Togo, Nigéria
Zloženie: kešu orechy natural, nesolené a nepražené, bez konzervantov
Odporúčaná dávka: 25 - 30 g denne (cca 1 hrsť)
Skladujte na suchom a temnom mieste.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.