Kokosový cukor
Kód: 2104/350Podrobný popis
Kokosový cukor sa vyrába zo sladkej šťavy kokosových kvetov. Miestni domorodci musia na získanie tohto nektáru narezať palmové okvetie a po zozbieraní z tejto šťavy nechávajú veľmi pomalým zahrievaním odpariť vodu. Výsledným produktom sú svetlo hnedé až žltohnedé kryštáliky kokosového cukru, ktoré majú výbornú a plnú chuť s mierne karamelovým podtónom.
Toto sladidlo sa v juhovýchodnej Ázii používa už tisíce rokov, ale do nášho „civilizovaného“ sveta sa dostalo iba pomerne nedávno. Je to ideálna náhrada rafinovaného, prípadne trstinového cukru, ktorá sa veľmi dobre rozpúšťa a výborne sa teda hodí do všetkých nápojov – čajom počnúc, smoothie nápojmi končiac. Jeho vlastnosti ale oceníte aj pri príprave zmrzlín, jogurtov, alebo dezertov, ktorým dodá zaujímavú chuť.
Kokosový cukor obsahuje pomerne veľké spektrum živín. Najviac zastúpené by v ňom malo byť železo, zinok, vápnik a draslík, ďalej potom polyfenoly a mastné kyseliny s krátkym reťazcom.
Najpozoruhodnejšia je ale informácia rovnakého ministerstva, že kokosový cukor obsahuje inulín. Ide o vlákninu, ktorá môže spomaľovať absorpciu glukózy a tým by sa dalo vysvetliť ich tvrdenie, že kokosový cukor má glykemický index 35.
Nutričné hodnoty na 100g: Energia: 1574 kJ / 376 kcal; Tuky: 0.1 g – z toho nasýtené mastné kyseliny 0.04 g; Sacharidy: 92.9 g – z toho cukry 92.9 g; Bielkoviny: 1.0 g;Sodík: 372 mg; Vláknina: 0.5 g; Vlhkosť: max.2 g
Alergény: Bez alergénov
Skladovanie: Skladujte v uzavretej originálnej dóze, alebo v inej uzavretej nádobe na chladnom a suchom mieste. Skladujte mimo dosahu priameho svetla, najlepšie pri teplote 20 °C - 25 °C.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.