PROBIO Ovos bezpluchý 500g
Kód: 6684Podrobný popis
Detailný popis produktu:
Ovos je obilie najbohatšie na živiny. Ovos sa do Európy dostal ako burina medzi jačmeňom a pšenicou? Pôvod pluchatého ovsa siateho siaha do oblasti Malej Ázie a bezpluchý ovos vznikol spontánnou mutáciou v Číne a Mongolsku. Jedná sa o najmladšiu kultúrnu obilninu.
Vďaka veľkej nutričnej hodnote a ľahkej stráviteľnosti predstavuje ovos jednu zo základných potravín ľudskej stravy. Je cenený najmä pre vysoký obsah hodnotných bielkovín, vysoký obsah tuku (oproti ostatným obilninám), priaznivé zloženie sacharidov a vysoký obsah ľahko rozpustnej vlákniny, vitamínu B, E a radu minerálnych látok. Je veľmi bohatý na fosfor, železo a vitamín B1. Najviac zastúpenou živinou v ovse sú sacharidy, ktoré sa vďaka štruktúre zrna ľahko asimilujú a pomaly vstrebávajú.
Ovos obsahuje rozpustnú vlákninu, čo je druh sacharidov so schopnosťou zadržiavať vodu, ktorá mastí a zmäkčuje tráviaci trakt. Možno ho tak využiť ako doplnok liečby gastritídy a kolitídy.
Ovos bezpluchý je pestovaný v BIO kvalite a je niekedy tiež označovaný ako ovsená ryža. Po uvarení má jemnú chuť. Používame ho ako prílohu, do zeleninových šalátov, zapekaných pokrmov a vďaka svojej tendencii k lepivosti je výbornou surovinou na prípravu placiek, karbonátok, krémov, kaší a nátierok. Ovsené zrno má po uvarení jemnú chuť a ľahko sa lepí. Môže nahradiť napr. ryžu v prílohe či iných klasických "ryžových" pokrmoch.
Nutričná hodnota v 100g: Energia 1 570 kJ (374 kcal). Bielkoviny: 13,0 g. Sacharidy: 69,0 g. Tuky: 6,0 g (z toho nasýtené mastné kyseliny 1,2 g). Vláknina: 10,6 g. Príp. iné (cholesterol, vitamíny a pod.): Niacín 8,7 g (15 % DDD), tiamín 0,55 mg (39,5 % DDD), vitamín E 3 mg (30 % DDD), železo 4,7 mg (33, 7% DDD).
ZLOŽENIE: ovos bio
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.